Усукан Тутманик със сирене
Мама готви най-добре, Питки и Погачи, Тестени

Усукан Тутманик със сирене

Усукан Тутманик със сирене като от приказките е!

Днес ще ви представя един Усукан Тутманик със сирене. Този тутманик е от моето детство, хубаво е да имаме такива спомени. Моята майка е много изобретателна жена, тя е като фурия в кухнята със сигурност съм вземала нещо от нея. Ах, как ухаеше у дома! Разбирателство и топлина, сякаш ние като деца не усещахме да се е живеело напрегнато тогава. Имахме детство, родителите ни работеха, не знаехме думата няма. Сега има всичко в магазините, но някак си напрежението ни идва в повече. Благодаря на Бог, че съм израснала в такова семейство, получих всичко. И сега като се върна назад в главата ми излизат прекрасни картини, и спомени, и този ароматен Усукан Тутманик със сирене е част от тях.

Продукти:

Усукан Тутманик със сирене400 гр. кисело мляко

2 п. суха мая

3 яйца + 1 белтък

3 с.л. олио

2 ч.л. сол

1 с.л. захар

800 гр. брашно

за плънка: 300 гр. сирене

1 жълтък за намазване

олио за намазване на тестото

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното. Активирайте маята като добавите вода около 3 с.л. и захар.

Усукан Тутманик със сирене

В брашното направете кладенче и добавете млякото, сол, олио, захар, яйца и маята, която вече се е активирала.

Усукан Тутманик със сирене

Замесваме меко тесто. Месим до положение когато спира да ни лепне по пръстите. Омазваме с олио тестото и го поставяме в купа да почива за 40 минути на топло. Покрийте със стреч.

Усукан Тутманик със сирене

След като тестото е увеличило обема си разделяме на две. Намазваме плота с олио и ръцете също, защото ще работим с ръце без да ползваме точилка. Много е лесно, а тестото е много добро. Разтегляме тестото докато постигнем дебелина на листа около 3 мм. После отгоре ръсим  натрошено сирене, ползваме половината от него. След това навиваме на руло и поставяме в омазнена тава. Леко усукваме с ръце. После по същият начин постъпваме и с другата част от тестото. Трябва да получите нещо такова.

Усукан Тутманик със сирене

Сега покрийте с найлон и изчакайте 30 минути да втаса. Включете фурната да загрява на 190°С. След като изтече времето на втасване намажете с жълтък и можем да печем. Печенето продължава от 30 до 40 минути. Печете в средата на фурната. Проверявайте с дървен шиш преди да решите да извадите от фурната. Трябва да е напълно изпекан!

Усукан Тутманик със сирене

Ах, как ухае само, уникален е! След като е готов нашият Усукан Тутманик със сирене напръскваме с вода и покривам с памучна кърпа. Много е хубав, ама кой ще чака до пълно охлаждане! И ето че го начупихме.

Усукан Тутманик със сирене

Мммм, невероятен вкус, ще продължавам да го правя с много любов! <3 Обичам да гледам как стои на конци.

Искате ли да опитате? Ето от тук ще отчупя още малко.

Усукан Тутманик със сирене

Добър Апетит!

Усукан Тутманик със сирене

 

Митка Угринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *